Tinktura od koprive

Tinktura od koprive je vjerojatno jedna od najpoznatijih i najčešćih tinktura koje možete kupiti i pronaći u našim krajevima. Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka uopće koja ima širok spektar ljekovitog djelovanja, a u Hrvatskoj je vjerojatno najpoznatija kada su u pitanju prirodna sredstva za rast kose i sprječavanje opadanje iste. Kopriva se koristi na razne načine, pa ju tako možete upotrebljavati za salatu, napraviti oblog, skuhati čaj itd., a vjerojatno je najpopularnija u današnje vrijeme u obliku tinkture. Korištenje tinkture je jednostavno i brzo, a to je mnogim ljudima danas vrlo bitno. Obično se uzima 2-3 puta po 15-20 kapi dnevno razblaženo u vodi, čaju ili soku (najbolje prirodnom).

U ovom tekstu pažnju ću posvetiti na ljekovita svojstva tinkture od koprive, a u posebnom članku biti će govora kako istu možete sami napraviti. Koprive ima posvuda oko nas i bilo bi šteta ne iskoristiti ju i sami napraviti tinkturu.

Kopriva je bogata raznim vitaminima i mineralima, a najviše željezom i kalcijem. Od ostalih vitamina i minerala sadrži fosfor, kalij, vitamin C, vitamin A, vitamin K, te organske kiseline i flavonoide koji imaju pozitivan učinak na rad organizma. Zbog velike količine željeza koje sadrži, tinktura od koprive izvrsna je pomoć kod osoba koje pate od anemije, posebno kod djece u pubertetu. Isto tako zbog velike količine kalcija, ova tinktura se upotrebljava kod osoba koje imaju problema sa kostima i zglobovima, pa je tako tinktura od koprive odlična pomoć kod artritisa, reume i gihta.

Spomenuli smo već koliko je kopriva dobra za rast nove kose i sprječavanje opadanje iste, a također pomaže kod raznih problema vezanih uz kožu. Kopriva sadrži detoksikacijska svojstva pa stoga ne čudi što je tome tako. U koliko želite znati više o dobrobitima koprive za rast koste pročitajte članak tinktura od koprive – ClimateIMC.

Kopriva je diuretik, stoga se može koristiti u liječenju raznih problema vezanih uz bubrege i mokraćni mjehur. Osobe koje učestalo imaju probleme sa bubrežnim kamencima, tinktura od koprive može biti iznimna pomoć. Također, kopriva alkalizira tijelo, smanjuje sluz i čisti krv pa se tako često ova biljka koristiti kao pomoć u čišćenju tijela. Izvrsna je pomoć kada je u pitanju manjak energije, bilo da se radi o premorenosti nakon posla ili jednostavno osjećaj umora iz nekog razloga. Kopriva je jedna od biljaka koje se upotrebljavaju za povećanje cirkulacije, budući da proširuje krvne žile.

Kopriva može biti izuzetna pomoć ako se radi o problemima reproduktivnog sustava kod muškog i ženskog spola. Muškarcima pomaže kod povećane prostate (korijen koprive), dok kod žena ima široki spektar djelovanja, pa tako pomaže kod PMS-a, menstrualnog krvarenja (kopriva čisti krv i zaustavlja krvarenje) i ostalih menstrualnih tegoba, te povećava razinu majčinog mlijeka.

Tinkture od koprive poboljšava rad probavnog sustava, te je izvrsna pomoć kod respiratornih problema i bolesti, pa tako pomaže u liječenju bronhitisa, astme, kašlja, prehlade i upale pluća. Često se upotrebljava kod raznih prehlada i gripe budući da smanjuje temperaturu, te povećava znojenje. Kopriva smanjuje brzinu otkucaja srca, šećer u krvi i krvni tlak. Pomaže u liječenju i čišćenju jetre, žuči i slezene. Još od davnina kopriva se koristila kao pomoć kod raznih rana, uboda i osipa.