Tinktura od kadulje

Kada pričamo o ljekovitim biljkama koje su najbolje u liječenju ili sprječavanju bolesti i problema usne šupljine i grla onda je kadulja neizostavna biljka koju definitivno ne možemo zaobići. Postoji mnogo načina kako se ova biljka koristi kao npr. u obliku tinkture, čaja, obloga, kreme i sl., te smatramo da su svi ovi oblici korisni, međutim, ako želite da kadulja djeluje u najbržem mogućem roku, onda je kao i za većinu drugih biljaka tinktura od kadulje je najbolji izbor.

Za početak, kadulja izvorno raste na Mediteranskom području u Europi, a tijekom godina se presađivanjem preselila na mnoga druga područja širom svijeta. Najbolja i najkvalitetnija kadulja koju možete pronaći je ona koja samostalno raste u prirodi, a takvu kadulju možete pronaći na mnogim mjestima u Hrvatskoj.

Govoreći iz vlastitog iskustva, vjerujem da bi svaka kuća na dohvat ruke trebala imati tinkturu od kadulje. Nebrojeno puta mi je ova tinktura spasila muke i bolove kada sam ju upotrijebio. Najviše sam ju koristio kada bi imao zubobolju, gdje bi bol prestala u jako kratkom periodu. Budući da sam prije mnogo godina koristio razne tablete protiv bolova, ne sjećam se da bi mi ijedna tableta uklonila tako brzo bol kao što to radi kadulja. Osim zubobolje, nevjerojatno je kako samo brzo ukloni grlobolju. Iritantno peckanje grla kod gutanja ukloni u čarobno brzom vremenskom periodu. Sjećam se da sam se jedno jutro probudio sa bolnim i jako iritantnim peckanjem grla, te sam nasipao tinkturu od kadulje direktno na grlo, nekoliko puta u pola sata. Bol i peckanje ne samo da se smanjilo već je i potpuno nestalo. Danas gdje god putujem, neizostavan dio stvari koje nosim je mala bočica tinkture od kadulje.

Svojim primjerom opisao sam kadulju kao biljku prve pomoći, međutim ona je puno više od toga. Već jako dugi niz godina, kadulja je jedna od najcjenjenijih ljekovitih biljaka u narodnoj medicini. Još u starim antičkim narodima koristila se za obnavljanje vitalnosti i snage tijekom teških i dugotrajnih bolesti. Također bila je izvrsno sredstvo kod uboda raznih insekata, zmijskih ugriza i sl.

Kadulja pomaže smanjiti stres, depresiju i anksioznost, a neki kažu da također može biti odlična pomoć kod osoba koje prakticiraju meditaciju.

Kadulja se može upotrebljavati kao blagi hormonski stimulans koji pomaže ženama kod raznih menstrualnih problema kao što su npr. neredovite menstruacije, izostanci menstruacije, noćno znojenje, vaginitisa i dr. Budući da je kadulja izvrstan lijek kod raznih infekcija, pomaže liječiti leukoreju, vaginalnu infekciju. Muškarcima koji imaju probleme sa preranom ejakulacijom, kadulja može biti odličan izbor kod sprječavanja i uklanjanja tog problema.

Kao što sam i spomenuo neke stvari na početku, tinkturu od kadulje možete koristiti za sve infekcije i upale tipa upale grla i sluznice, krajnike, te kao sredstvo za ispiranje grla. Kadulja se može koristi i kod raznih poremećaja sa disanjem i probavom. Izvrsno djeluje na jetru, te pomaže smanjiti kolesterol i tlak u krvi. Vrlo je korisna kod dijabetičara jer snižava šećer u krvi i povećava učinkovitost inzulina.

Neka istraživanja su pokazala kako je moguće da kadulja može usporiti Alzheimerovu bolest, budući da pozitivno djeluje na mentalne i kognitivne sposobnosti. Zbog svega ovoga, svakako vam preporučujem da si i vi nabavite ovu jako ljekovitu tinkturu od kadulje, osim ako ju već nemate negdje na svojim policama.